FOOD

Thuis pizzadeeg maken

zelf pizzadeeg maken

Afgelopen zomer vloog ik naar Napels en bracht ik een bezoek aan de Amalfikust en het natuurgebied Cilento. Dé absolute place to be voor de meest fantastische pizza’s. Ik dacht, dit moet ik ook kunnen! In tijden van quarantaine ben ik gaan experimenteren met alle tools en ingrediënten om pizzadeeg voor een hoogwaardige “thuispizza” te bereiden.

Na veel research kwam ik tot de conclusie dat zelf pizzadeeg maken écht een vak apart is dat ik lekker aan de Napolitanen zelf over laat. Er zijn zo veel strikte regels waar een thuiskok zonder steenoven niet aan kan voldoen. Na veel trail-and-error heb ik dan eindelijk hét recept om vijf tot zes heerlijke pizza’s op tafel te toveren.

Ingrediënten

  • 500 ml water
  • 900 ml 0.0 bloem
  • 5 gram verse gist
  • 26 gram zout

Benodigdheden

  • Pizzasteen (dit maakt hét verschil in een huis tuin en keuken oven)
  • Kom om de ingrediënten in te mengen & het deeg te kneden
  • Spatel (of een groot, scherp mes)
  • Weegschaal
  • Theedoek

Het pizzadeeg

Schenk het water in een grote kom en voeg het zout toe. Roer met je handen door het water heen en zorg dat het zout een wordt met het water. Vervolgens voeg je een klein deel van het meel toe (ongeveer 10%) en dit mix je met de zoutoplossing. Er wordt namelijk beweerd dat het zout het gist kapot maakt. Wanneer dit dus direct in aanraking komt met elkaar zorgt het zout ervoor dat het gist niet meer rijst.

Los de verse gist in een klein beetje water op en voeg dit toe aan het mengsel. Je kan er ook voor kiezen om instant gist te gebruiken. Let alleen even op dat je een andere hoeveelheid gebruikt. 1 gram droge gist staat namelijk gelijk aan 3 gram verse gist.

Meng de verse gist door het mengsel en voeg hierna de rest van het meel toe. Kneed het pizzadeeg totdat het niet meer plakkerig is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Vorm het tot een bal en bedekt het met een vochtige theedoek. Laat het vervolgens drie uur rijzen. Zorg dat je theedoek nat blijft zodat het deeg niet uitdroogt.

Vorm na drie uur kleine deegballetjes van ongeveer 250 milligram. Bedek de bolletjes vervolgens ook weer met een vochtige doek of met vershoudfolie en laat ze in totaal zes uur rijzen.

pizzadeeg recept

Nu is het tijd om je eigen pizza te vormen en beleggen! Plaats de pizzasteen in de oven en zet de oven op de hoogste stand. Zorg dat de pizzasteen en de oven tegelijk opwarmen. Hierdoor voorkom je dat je pizzasteen in twee stukken breekt. Warm de oven ongeveer in een uur op.

Beleg je pizza

Bestuif je werkblad met flink wat meel en vorm met twee handen (of met een deegroller) dunne cirkels. Leg de pizzabodem op een stuk bakpapier en voeg een dunne laag simpele tomatensaus toe. Beleg je pizza met lekkere verse ingrediënten. Plaats je pizza voorzichtig op de pizzasteen. Dit doe je met een pizzaschep, of bij gebrek aan een pizzaschep met een alternatief (wij gebruiken een stuk karton).

Switch je oven nu naar de grilstand en zorg dat je een beetje in de buurt van blijft. Het gaat vanaf nu namelijk heel erg snel. Bak je pizza in ongeveer drie tot vier minuten af. En, tadaaaa! Je heerlijke zelfgemaakte pizza.

zelfgemaakte pizza

You Might Also Like