FOOD

Zelf tagliatelle met een pastamachine maken

Zelf pasta maken

De droom van iedere Italië aanbidder, zelf pasta maken. “From scratch” smaakt je pasta nog duizend maal lekkerder. Alleen al door de hoeveelheid moeite die je erin hebt gestoken lijkt het alsof de pasta vers uit de keuken van een Italiaanse nonna komt. In dit blog deel ik hét recept om zelf het beste pastadeeg voor de lekkerste tagliatelle te maken.

Wat heb je nodig?

Wat je nodig hebt zijn een aantal basis tools. Namelijk een plek waar je je pasta kan maken (gewoon op tafel of in een kom), een pasta machine, een weegschaal, een droogrekje, een tang, een mes, een vork en een theedoek. That’s all!

De net als je tools heb je maar een kleine hoeveelheid ingrediënten nodig. Het pastadeeg voor tagliatelle wordt namelijk met bloem (liefste typo 00 en anders patentmeel), zout en eieren gemaakt. Ga altijd van de volgende vuistregel uit: 100 gram bloem en een ei per persoon. Hiermee maak je een flinke portie pasta.

Persoonlijk gebruik ik altijd 2/3 00 bloem en 1/3 semolina. Semolina (griesmeel) is grof van structuur en heeft een aparte smaak. Hierdoor blijft de tagliatelle stevig.

Cominciamo!

Begin met het afwegen van de bloem en mix het hierna met het zout. Zorg dat het mengsel een berg vormt en maak een kuiltje in het midden. Je breekt de eieren een voor een en laat ze in het kuiltje vallen.

eieren pastadeeg

Pak vervolgens een vork en meng het eigeel en eiwit goed door elkaar. Hierna voeg je steeds een beetje bloem vanaf de rand toe. Dit doe je totdat bijna alle bloem door de eieren is opgenomen. Nu is het tijd om letterlijk en figuurlijk je handen uit de mouwen te steken!

Begin met kneden totdat het deeg een stevige bal vormt. Hier ben je ongeveer vijf tot tien minuten mee bezig. Zorg dat het hele mengsel in de deegbal opgenomen wordt. Nu komt de theedoek van pas. Maak de theedoek vochtig en leg deze over de deegbal heen. Zo voorkom je dat het deeg uitdroogt. Je kan de deegbal ook inpakken in een stuk vershoudfolie. Laat het deeg ongeveer een half uur rusten.

Pastadeeg

Klaar voor de pastamachine

Na een half uur is je deeg klaar om in kwarten te snijden. Dit kan met een scherp mes of een plamuurmesje. Druk de stukjes plat zodat deze vervolgens soepel door de pastamachine kunnen glijden. Je begint met het hoogste getal op de pastamachine. Bij mij is dit nummer 7. Dit betekent dat je lap met deeg 7 millimeter dik wordt. De key is om zo dun mogelijke pasta te maken. Hiervoor moet je de lap pastadeeg dus telkens door een lager standje heen halen totdat het de gewenste dikte heeft. Ik eindig meestal bij nummer 2. Worden de lappen te lang, snijd deze dan door midden.

zelf pastadeeg maken

Ten slotte haal je de pasta door de tagliatelle stand. En daar heb je het, je zelfgemaakte pasta! Haal de tagliatelle los en hang ze ergens op om te drogen zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Ik gebruik hiervoor een droogrekje. Herhaal de voorgaande stappen voor al je stukjes deeg. 

droogrekje verse pasta

Nu is het tijd om je pasta te koken. Zorg dat het water kookt en voeg er een flinke scherp zout aan toe. Doe de tagliatelle in de pan en kook deze heel kort, voor ongeveer 2 minuten. Proef of de pasta beetgaar, oftewel “al dente” is. Zorg dat je saus klaarstaat en haal de gekookte tagliatelle met een tang uit het water en voeg deze aan de pan met saus toe. Het pasta water dat hierdoor aan de saus toegevoegd wordt maakt de saus smeuïg en zoutig. 

verse tagliatelle in de pan

Het eindresultaat, verse tagliatelle!

Combineer de verse tagliatelle met groene pesto, rode pesto, champignons of voor de vleeseters: met ragù. Buon appetito!

tagliatelle met pesto

You Might Also Like